Kracer Sailingteam Sweden tar Line Honours på Saltholm Runt!

Tvåa i klass och totalt och därmed VINNARE av stora klassen i
ÖRESUND SRS CUP 2010!

Prognosen lovade stabilt 5-10 m/s NV, det blev det INTE!
När vi gick ut blåste det 15 knop och riktningen var NV precis som väderinstituten hade lovat. Vi inledde med en kort kryss för att kalibrera vindinstrumenten och komma igång. Strömmen var svagt nordgående. Vi hade bra tryck i båten och såg fram emot racet.

Banan 25 M lång startade utanför Limhamn och första märket att runda var Malmö hamns angöring Malmö Red.
Vi startade i tredje start.
De två första starterna hade bra tryck i vinden men när det var dags för vår start mojnade det till 2 m/s. Det var nu kryss till första märket.
Vår start blev lite sisådär… Det var en övertygande babordsfördel på linjen och vi var på rätt sida och det var de flesta andra också. Det var några som kom för styrbords halsar längs linjen medan resten av oss laddade för babord. Det blev trångt och vi höll på att bli låsta och fick falla akter om några och hamnade i andra led.


Direkt efter start slog vi oss fria för att få fri vind. Det gick trögt, vi hade fel fock uppe, eftersom det stod en hårdare vind strax innan start hade vi vår medel heavy D4-fock uppe. Men nu var det utan tvekan lätt vind. Vi slog tillbaka och förberedde ett byte till vår lättvindsfock. När vi närmade oss ön utanför Limhamn slog vi igen och hissade vår lättvinds panel-fock i den lediga rännan och slog tillbaka direkt när den var hissad och plockade heavy-focken. Nu blev det fart i båten igen och vi hade överlägsen fart och höjd.

Halvvägs till Malmö Red. rullade ett svart moln in och det började regna, i lovart ökade vinden igen och det såg ut som att detta var vinden som vi skulle ha mot nästa märke som var Flakfort. Vi bytade åter till vår heavy fock och seglade nu med hög fart mot märket. Det hade öppnat upp en del och vinden var åter NV. Vi gjorde en tajt rundning tillsammans med Seaquest 36an från Höllviken.
Kryssen mot Flakfort blev skiftande. Efter en tredjedel av kryssen mojnade vinden kraftigt igen och det var dags för fockbyte igen. Samma resultat, fart och höjd kom direkt efter bytet. Vi låg och slogs med Seaquest 36an hela vägen till Flakfort. Det var väldigt avgörande att slå på vindskiften och hamna på rätt sida av molnen. Vinden var nu svag och när vi närmade oss Flakfort var den obefintlig! Vi hade ca 100 meter till Seaquesten och vi turades om med att leda med 100 meter.
En svag bris tog oss närmre fortet, gänget i Seaquesten fick vinden först. Dom hade sin Code-0a uppe och vi rullade också ut våran. Dom hade nu utökat försprånget och låg vid Flakfort i bleke. 200-300 meter väster om fortet låg vinden ca 6 m/s. Seaquesten fick vinden först och for iväg mot nästa märke, Smågrundene. Något senare fick även vi vinden och gjorde ca 10 knop med Code-0 uppe.
Vid Smågrundene var det ytterligare fallning och dags att hissa gennaker. Seaquesten hade uppenbara problem med hiss och att bära seglet. Det kom byar på ca 10 m/s hela tiden. Vi hissade vår fractionsgennaker och jagade vår konkurent. Seaquest 36an och vi var ensamma de andra båtarna var långt efter.


Nästa rundningsmärke var västmärket SV om pepparholmen YBY. Där blev det plattläns, vi hade tagit in lite på Seaquesten på förra benet men nu när det var plattläns gick dom bra med sin stora gennaker. Vi vågade inte hissa vår topphissade på 200 kvm pga. vindbyarna på 8-10 m/s, vi var rädda om masten. Märket som stod på tur var Fyr nr.16 i Flintrännan. När vi kommit halvvägs til fyren så hade vinden mojnat så pass mycket att vi kunde hissa vår topphissade gennaker utan att riskera masten. Vid fyren blev det lovning, vi behöll gennakern uppe och skar med god fart mot bron. Vi såg att Seaquesten fick det brantare fram emot bron men trixade sig igenom bron med gennakern uppe. När vi kom fram var det riktigt brant så vi valde att plocka gennakern och segla igenom med fock och stor istället.
Efter bron mötte vi ett stort område med bleke och längst bort mitt i bleket låg målet. För Seaquesten motade vinden så de kunde inte sträcka målet och var tvungna till att plocka gennakern och hamnade inne vid land en bra bit söder om målet i bleket. Vi seglade med vår Code-0a och letade vindstråk som skulle ta oss till mål. Nu seglade vi om Seaquesten på målrakan in emot mål och tog skottet. Cirka en minut senare kom Seaquesten imål.

Försprånget räckte inte till en förstaplats men det blev en 2 plats i klass och totalt.
För fullständig resultatlista se Malmö Segelsällskaps hemsida www.mss.m.se.

Besättningsarbetet är homogent, teamet jobbar hela tiden framåt. En verklig superinsats gjorde Kaj och Anders på fördäck som fick bekänna färg i och med de många bytena i seglingen.

Vindprognosen för seglingen borde varit alla vindriktningar 0-10 m/s eller som Dansken skulle sagt “let til frisk fra forskelige riktningar”.

ÖRESUND SRS CUP 2010
I helgen avgjordes också Öresund SRS Cup där Saltholm Runt ingår som sista segling i serien.
I cupen ingår North Sails Trim Cup, Kullaseglingen, Ven Runt och Saltholm Runt.
Vi deltog inte på Kullaseglingen men vann cupen i stora klassen med serien 2:a,1:a och 2:a före Göran Wiking X119, Lomma och Kjell Widmark First 35, Helsingborg.
Vi är glada för segern i cupen och att vår utveckling av båten ger resultat.

Resultatlista för övriga klasser hittar man på www.sksf.nu.

Besättningen på Saltholm Runt var:

Michael Pinotti, Försegel och gennaker trim
Torbjörn Wall, Storsegel trim
Magnus Grubb, Piano och försegel
Kenneth Mårtensson, Backstag
Ulf Björk, Backstag
Kaj Kulstad, Fördäck
Anders Ersson, Mastman
Anders Hansen, Rorsman, Skeppare

Nästa träningspass är på torsdag.
Nästa race är Bådnyt Sailors Cup i Bröndby, Danmark den 11/9.